zwarte achtergrond.jpg
123.jpg

"Ik denk dat Roda een heel goede trainer binnen heeft gehaald." 

Volgt u Roda nog?

Ja, maar niet meer zoveel als toen ik er werkte. Op het moment dat je er werkt ben je 24/7 bezig met de club en als dat niet meer zo is volg je  het wel, maar in iets mindere mate. 


U heeft in 1995 de 2e plaats bereikt, was dat het beste Roda team aller tijden?
Ja, ik denk het wel. We houden ook soms reünies. Ik denk dat dat de saamhorigheid van toen wel aangeeft. Ook de staf en medewerkers waren belangrijk en het is bijzonder dat we nog contact hebben. Als je puur op voetbalgebied kijkt denk ik dat het misschien wel de beste prestatie van Roda is.

 

Denkt u dat een goede band met de medewerkers belangrijk is voor succes?
Absoluut, ik denk dat de manier van werken in 94/95, de werknemers die er bij betrokken werden en de saamhorigheid die er toen was belangrijk zijn geweest voor het succes. Ik denk dat je in 94/95 een veel sterkere binding had, waardoor mensen opener en harder tegen elkaar waren om tot zo’n prestatie te komen. 
 

Vind u het jammer dat Roda wat in uw tijd mee deed bij de top teams nu punten moet proberen te winnen van teams als Helmond en Dordrecht?
Als je de laatste jaren neemt heeft Roda, door het beleid dat ze hebben gevoerd, een heel grote imago schade opgelopen dat is natuurlijk jammer om te zien dat door tot plek 18 in de KKD.


U heeft heel veel mooie wedstrijden gespeeld wat was voor u het hoogtepunt?
Dat zijn er teveel om op te noemen, ik heb 4 bekerfinales gespeeld. De eerste winnen in 1997 was geweldig, zeker met alle supporters in Kerkrade. Dan heb je natuurlijk het doelpunt bij AZ wat er bovenuit springt. Om even terug te komen op de eerste in 1997, ik maakte natuurlijk de 2-1 later bleek dat de winnende treffer te zijn. Verder heb je heel veel Europa league tegen Ac Milan en bijvoorbeeld Monaco. Er zijn er heel er veel die ik op kan noemen maar ik denk dat de bekerfinales bovenaan staan, maar ook 2e van Nederland worden blijft toch een van de hoogtepunten. 


In uw tijd bij Roda heeft u met veel goede spelers samengewerkt is er iemand die daar echt bovenuit stak of waren het vooral de teams die goed presteerden?
Beide, ik heb met hele goede teams gespeeld, maar hele goede teams bevatten hele goede voetballers. Het was vaak moeilijk in te schatten wie nou de beste speler is. Het beste team steekt boven de beste speler uit. Behalve als je een speler hebt als Arouna Koné, dat zijn mensen die de absolute top hebben bereikt dat zijn uitzonderlijke spelers maar die heb je ook niet lang bij de club. Ik vind de prestatie van het team altijd boven de beste spelers uit komen. Dus kan ik ook niet zeggen wie de beste speler is geweest. 

 

U heeft uw hele carrière bij Roda gespeeld, heeft u er nooit over nagedacht om te vertrekken bij Roda?
Ik heb redelijk wat momenten gehad om naar een andere club te gaan, maar op een of andere manier is het nooit tot stand gekomen. Ik heb altijd met een goed gevoel bijgetekend. Voor mij was het belangrijkste om te voetballen en niet zoveel mogelijk geld binnen te halen zo zat ik niet in elkaar. Ik heb altijd gekozen voor een carrière en niet voor een paar euro meer, daar was Roda mij te belangrijk voor. 


Denkt u dat het succes van Roda mede te maken heeft gehad met het beleid van Arnold Hendriks, of komt het door de staf en de spelers?
Ik denk een wisselwerking. Roda heeft heel veel te danken heeft aan Arnold Hendriks. Door zijn kijk op zakelijk maar ook voetbalgebied, daar speelde Hendriks een hele grote rol in in de jaren 90. Door die keuzes heb je ook trainers als Stevens, Vergoossen en Achterberg. Zij weten hoe ze met dat materiaal iets moeten maken, want dat is ook een kunst, spelers nader tot elkaar laten komen en er een team van maken. Ik weet zeker dat Hendriks een groot aandeel heeft gehad in het succes van Roda.

 

Na uw spelers carrière bent u team manager geworden, heeft u ambities om terug te keren bij de club?
Ik heb 31 jaar bij Roda rond gelopen. Ik ben ontslagen dus het heeft niks te maken met dat ik niet bij Roda wilde werken. Het gaat er meer om of de club met mij wil werken. Ik ben iemand die trots is op mijn tijd bij Roda en op dat ik als enige 20 jaar bij Roda heb gespeeld als prof. Ik denk dat als ze zeggen dat ze terug willen naar de roots en de herkenbaarheid van de club. Dan is het misschien raar dat ik niks meer voor de club doe. Dus het ligt er vooral aan wat de club in mij ziet en niet aan wat ik wil

 

Na een misschien wel zwarte periode voor Roda met onder meer De La Vega is er nu een nieuw bestuur wat is uw mening daarover?
Ik denk niet dat ik echt een mening kan hebben over het bestuur. Ik ken de familie Koster. Ik heb altijd wat contact gehad met pa Koster en ik ken zijn zoon ook. Die mensen kan ik beoordelen dat zijn gewoon heel aardige mensen. Voor de rest ken ik alleen Jos Som als burgemeester maar ook als mens. Naast hun en René Trost ken ik niemand in het bestuur. Dus het is moeilijk om hun te beoordelen. Ik hoop dat het lukt om Roda te helpen, om terug te komen op het niveau waar ze thuishoren. Ik ken Jeffrey van As als voetballer maar ook als Technisch Directeur en ken Jurgen Streppel ook aangezien ik met hem heb gevoetbald en natuurlijk al die jaren als trainer toen ik teammanager was. Ik denk dat Roda een heel goede trainer binnen heeft gehaald. 

 

Op dit moment zitten er meer oud Roda spelers bij MVV en VVV dan bij Roda, wat vindt u daarvan?
Veel mensen snakken naar een stukje herkenbaarheid bij Roda. Ik denk dat ze imagoschade kunnen herstellen door gebruik te maken van de kennis van oud-spelers. Ik denk dat je mij Hanssen en Luijpers daar toe kan rekenen. Eric van der Luer heeft ook zijn verdiensten gehad net als Stevens. In mijn tijd had je ook nog Atteveld, de Kock en Trost. Ik heb veel spelers meegemaakt. Nu heb je natuurlijk Vrede die nu bij MVV zit. Ik ben met Luijpers opgegroeid en hem en Hanssen zie ik graag terugkeren bij Roda.

Na uw ontslag bij Roda bent u met Roda 2.0 aan de slag gegaan, zijn er nog plannen voor of is dat van de baan?
Dat groepje is nog steeds bij elkaar. We zijn ook nog steeds bezig. We zullen altijd Roda supporters blijven en als we kunnen zullen we de club helpen als het nodig is. Op dit moment is er niks aan de orde, maar ik kan niet in de toekomst kijken dus je weet het maar nooit. We zullen Roda nooit in de weg lopen, want Roda is voor ons het belangrijkste.


Is Roda 2.0 betrokken geweest bij het nieuwe bestuur?
Zij hebben dat op hun manier gedaan. Ik weet er zelf net zoveel van als jullie. Ik wil Roda het beste wensen, het blijft mijn club. Ik hoop dat de mensen/supporters beloont worden voor het harde werk en trouwheid aan de club.

zwarte achtergrond.jpg