zwarte achtergrond.jpg
graef foto.jpg

Foto: ANP

"Streppel mag mij bellen"

U heeft 344 wedstrijden gespeeld en 143 goals gemaakt bent u tevreden met deze cijfers?

Ik had er liever meer gemaakt, in het begin van mijn carrière werd ik uitgelachen en had niemand verwacht dat ik 3 jaar profvoetballer zou zijn. Uiteindelijk heb ik er zoveel gemaakt waarvan de meeste bij VVV, maar de belangrijkste bij Roda. Ik ben heel tevreden over mijn tijd bij  Roda, maar ik ben minder tevreden over mijn keuzes na Roda.

 

Waarom werd u uitgelachen?

Omdat ik niet het meest charmante loopje had. Mensen vroegen zich af wat ik op het veld deed als ik geen doelpunten maakte. Als je doelpunten gaat maken ga je beter voetballen en krijg je meer zelfvertrouwen. Dat kwam eigenlijk pas in dat laatste jaar bij VVV en in mijn twee jaar bij Roda, al had ik bij Roda door een operatie een hele slechte voorbereiding. Toen ik de eerste wedstrijd inviel bij Twente scoorde ik gelijk de 1-1. Toen dacht ik “Oké nu krijgt niemand mij meer uit de basis”. Dat is ook een lange tijd gelukt, het publiek ging er achter staan. Het was altijd een feest na de wedstrijd. In het supporters café liepen wij gewoon de polonaise met iedereen, dat was een geweldige sfeer.In een van uw laatste seizoenen bij VVV werd u topscorer, een van uw mede spelers toen was Babangida. Is hij een van uw favoriete medespelers?Ja, dankzij Babangida ben ik niet alleen topscorer geworden, maar door hem heeft mij carrière langer geduurd. Anders had ik veel minder doelpunten gemaakt en was ik misschien terug naar de amateurs gegaan. Hij liep zes man voorbij en was in het begin nog zo vriendelijk om die bal af te geven. Ik beschouwde hem al heel snel als mijn beste vriend.

 

In uw 1e seizoen in Kerkrade zijn jullie direct 2e geworden, hoe was het voor u om van de 1ste divisie in een keer nar de top van de eredivisie te gaan?

Dat was heel raar en leuk. Het beste is dat uit te leggen met Ajax uit in dat jaar, wij speelde toen 1-1 tegen Ajax dat dat jaar kampioen werd en de CL won. Na afloop gingen we onze fans bedanken. Die waren natuurlijk super enthousiast omdat we een punt hadden gepakt. Wij liepen daarna van het veld af, maar de Ajaxspelers waren al weg. Toen begon ineens het publiek van Ajax voor ons te klappen. Ik keek achter mij waar de Ajaxspelers waren maar die waren al weg. Wij waren totaal niet gewend dat de supporters van de tegenstander klapten voor ons. Bij VVV keken we alleen maar naar niet degraderen. Dan krijg je ineens door dat je meespeelt voor het kampioenschap, dat is erg bizar en geeft natuurlijk een heel positieve vibe.

 

Hoe kan het dat dat team zo goed presteerde tegen een Ajax met spelers als Kluivert en Rijkaard die prachtige carrières hebben gehad?

Wij hadden een fantastisch team, uiteindelijk wisten we ook wel dat we prima spelers waren maar op dat moment waren we niemand, we waren bij elkaar gezocht. Op een gegeven moment viel alles in elkaar. Dat was de tweede competitie wedstrijd. De hele voorbereiding speelde we slecht en zochten we de juiste opstelling en de juiste tactiek. We probeerden iedereen optimaal te gebruiken. Van der Leur wilde altijd over het hele veld zwerven omdat hij alles wilde doen. Dat is positief, maar doordat Atteveld kwam kon hij zich focussen op het doel van de tegenstander, waar hij heel goed in is. ik moet niet teveel terug verdedigen. Ik moet die bal afschermen en doelpunten maken. Stevens zorgde dat ik me daarop concentreerde. Daardoor waren we heel complementair aan elkaar. We hebben een punten aantal gehaald waar je de 10 jaar daarvoor kampioen mee was geworden.

 

Kwam dit mede door de sfeer in de groep?

De sfeer in de groep was goed maar we hadden vooral een groep die goed konden communiceren, we hadden maar twee buitenlanders Iwan en Babangida. De communicatie was erg gemakkelijk. Wat vooral belangrijk was is dat we heel sterk trainde. Ik moest iedere training tegen Atteveld of de Kock. Als ik minder trainde raakte ik niks. Doordat we zo scherp trainde speelde je ook zo. We hadden een paar spelers die goed gebekt waren zoals Atteveld, van Galen, Hesp en de Kock. Dat klikt met de Limburgers in het team: Luypers, Senden, Ik en Doomernik, die ik eigenlijk een halve Limburger vind. Dat vulde elkaar aan. Ook buiten het veld waren we een team. We waren op trainingskamp in Grancanaria, daar kreeg iemand ruzie. Binnen drie seconden stond het hele team voor de mensen waar ruzie mee was en dat typeert dat team eigenlijk. Dat team had de Koempelmentaliteit.

 

In mijn interview met Ger Senden zei hij dat het betrekken van spelers erg belangrijk is voor een club, hoe staat u daarin?

Dat vind ik super belangrijk. Zeker als je het hebt over spelers uit de tijd waar jij het over hebt, ze hebben een gunfactor bij supporters en sponsoren. Ik heb me ontzettend gestoord dat eerst Luypers en later Senden buiten de deur zijn gezet. Zij zijn juist spelers die geld opleveren in plaats van geld kosten. Als je ze goed gebruikt tenminste, maar ook daar zat geen goed beleid achter. Het lijkt erop dat er rust in de tent is. de technische staf en van As lijken voor een bewuste koers aan het varen te zijn. Ik denk dat de goede resultaten dan terug keren.

 

Na Roda bent u naar NEC gegaan, u zei dat dit misschien wel een van uw slechtste keuzes was. Waarom?

Geld. Heel simpel. Ik kon bij NEC het dubbele verdienen dan bij Roda. Dat klinkt raar want Roda was in die 2 jaar 2e en 4e geworden en NEC was degradatie kandidaat. Roda haalde Sibon en na een gesprek  dat het de bedoeling was dat hij zou gaan spelen en ik dus als twaalfde man actief zou zijn. Toen was mijn eerste reactie: NEC daar wil ik niet heen, want ze hebben een lelijk stadion en een lelijk shirt. Toen heeft mijn zaakwaarnemer mij overgehaald om toch met ze te gaan praten. Toen kon ik het dubbele verdienen. Dat was de enige keer dat ik koos voor het geld. Binnen een maand had ik er al spijt van. De sportbeleving onder Stevens was heel anders dan bij NEC. Als ik bij Roda was gebleven was ik 12e man en had genoeg minuten gemaakt en dan had ik de KNVB beker gewonnen. Ik had dan uiteindelijk een veel betere club gekregen dan NEC. Het is achteraf de stomste keuze die ik heb gemaakt.

 

U bent ook een tijdje trainer geweest bij VVV, in het seizoen 2012/2013. Waarom bent u daar niet mee doorgegaan?

Ik kreeg geen nieuw contract. Je moet je voorstellen, ik deed dat naast mijn stichting. Als ik 2 dagdelen in de week en af en toe in het weekend erbij kon zijn, was dat een perfecte combinatie. Wij degradeerde dat seizoen naar de 1e divisie en daar is er geen geld voor een spitsentrainer.

 

Ik denk dat u VVV nog wel volgt.

Zeker, Luypers is mijn beste maat en VVV mijn club. Bij Roda heb ik de mooiste tijd meegemaakt maar VVV is mijn club. Dus ik volg ze nog op de voet.

 

U werkt nu bij Fox, vind u het leuk om daar te werken?

Als ik langs de kant sta vragen ze waar Helene(Helene Hendriks) is en als ik met haar samen werken zeggen ze dat ik geluk heb en je krijgt er nog voor betaald ook. Het is echt leuk, ik doe namelijk de Limburgse clubs. Daar ken ik veel mensen en praten over voetbal is het mooiste wat er is. ik ben niet bang om mijn mening te zeggen dus ik vind het erg leuk.

 

 

Wat denkt u van het “nieuwe” Roda?

Ik zie zeker een stijgende lijn. Ik ben erg sceptisch want de afgelopen jaren hebben we aan het begin van ieder seizoen gezegd dat het nu goed gaat en dat we goed bezig zijn. Ik zie een bepaalde rust en met Streppel en van As hebben ze mensen die de ploeg echt beter maken. Maar de spelers moeten het bewijzen. Als je me vraagt of Roda gaat promoveren zeg ik: dat kan niet zo snel. Ik denk dat Roda voor play-offs gaat voetballen. Ik denk dat ze 5e of 6e kunnen worden. Roda heeft de grootste achterban van Limburg en die moeten naar de eredivisie. Maar dat moet gebeuren met structuur en daar moeten ze oud-spelers bij betrekken.

 

Wat vind u van Streppel als trainer?

Ik heb vroeger als jeugdtrainer bij VVV vaker tegen Helmond gevoetbald en daar was Streppel trainer. Als je als scheidsrechter Streppel en Graef langs de kant, dan heb je een zware middag. Toen kregen we allebei tegelijk de laatste waarschuwing van de scheidsrechter. Even later riep Streppel wat tegen een speler van Helmond. Toen riep ik tegen de scheidsrechter: “begrijpt hij het nou niet, je hebt net de laatste waarschuwing gegeven.” Dus de scheidsrechter komt naar hem toe en zegt: nou kunt u vertrekken meneer Streppel! Ik vond het wel grappig. Bij een jeugdwedstrijd betekend het gewoon dat je een meter naar achter moet in plaats van in de dug-out.

 

Bent u door Streppel gevraagd naar Roda te komen als bijvoorbeeld spitsentrainer?

Nee, ik ben niet gepolst. Maar hij mag bellen.

 

Wilt u nog iets zeggen?

Ik kan nog uren vertellen…. . Net als iedereen die Roda een warm hard toedraagt verlang je terug naar de goede tijden. Ik denk dat we blij moeten zijn met de kleine stap die we nu maken als hele club. We moeten nu met zijn allen achter de club blijven staan. Als er 2 keer verloren wordt is alles slecht, maar als we 1 keer winnen is alles weer goed. Nu gaat het erom dat we op lange termijn op de goede weg zijn en dat gevoel heb ik. De Roda supporter is zo’n supporter dat die heel snel en spontaan reageert op goed en slecht.

zwarte achtergrond.jpg